SOMMERSKOLER FOR FORSKERE // STIFTELSEN ”MAKE OUR PLANET GREAT AGAIN”

Étudiants
Pays concerné(s)
Norvège

Sommerskolene som arrangeres i studieferien, er som et friskt pust til forskningsverdenen. Skolene er åpne for Master-, phd- og post-doktor-studenter.

//

Make Our Planet Great Again er et initiativ fra den franske presidenten, Emmanuel Macron, som ble iverksatt 1. juni 2017, etter at USA hadde besluttet å trekke seg fra Parisavtalen.

SOMMERSKOLER

Det arrangeres mange sommerskoler i Frankrike hvert år. Ofte ligger de langt unna forskningslaboratoriene, og fylles med kjente forskere fra hele verden. På denne måten kan de dele fruktene av sitt arbeid med kommende og unge forskere.

Sommerskolene arrangeres vanligvis mellom juni og august og varer fra én uke til én måned. De gir deg muligheten til å møte andre  og å diskutere spesifikke emner. Den uformelle stemningen fører ofte til nye og originale måter å reflektere på. Skolene er i tillegg en utmerket anledning til å utvide nettverket ditt.

Noen sommerskoler, som den på Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse (Cargèse-instituttet for vitenskapelige studier) på Korsika, eller den på École de Physique des Houches (Houches fysikkakademi) i Alpene, har blitt rene institusjoner gjennom årene, og er en begivenhet man ikke må gå glipp av! Hvert år møtes forskere i alle aldre og fra alle land!

For å finne en sommerskole som passer til ditt forskningsfelt, kan du ta en titt på Campus France sin katalog over sommerskoler.

MAKE OUR PLANET GREAT AGAIN

Make Our Planet Great Again er et initiativ fra den franske presidenten, Emmanuel Macron, som ble iverksatt 1. juni 2017, etter at USA hadde besluttet å trekke seg fra Parisavtalen. Det er en oppfordring til forskere og studenter, entreprenører, assosiasjoner og NGOer og hele det sivile samfunnet om å mobilisere seg, å bli med Frankrike i kampen mot global oppvarming.

Fem hovedtemaer prioriteres:

  1. Jordsystemvitenskap
  2. Klimaendringer og bærekraftsvitenskap
  3. Energiomstilling
  4. Samfunnsutfordringer i forhold til miljø og mennesker
  5. Dyre- og miljøhelse som en del av en ”helhetlig helse-” tilnærming

JORDSYSTEMVITENSKAP

Kunnskap og overvåkning av fysiske, kjemiske, biologiske, økologiske og sosiale mekanismer som understøtter globale og regionale miljøforandringer er en dyd av nødvendighet.

Det dreier seg om å få en forståelse av hvordan disse mekanismene har interagert i fortiden og hvordan de kan utvikle seg i fremtiden, så vel som vitenskapelige vurderinger som er relevante i forhold til forskjellige kontekster på en global til lokal skala.

KLIMAFORANDRINGER OG BÆREKRAFTSVITENSKAP

Kritisk kunnskapsmangel gjør seg gjeldende i måten man håndterer utfordringer med bærekraftig utvikling i en kontekst med både globale og klimatiske endringer. Dette innbefatter å sørge for å tilfredsstille grunnleggende behov for en stadig voksende befolkning i et stresset økosystem, og hvordan samfunnet reagerer på globale utfordringer knyttet til miljø og bærekraft.

Disse revolusjonerende endringene er mangefasetterte; de er relatert til human helse og velferd, demografi, økonomisk strategi, og må ses i sammenheng med bærekraftig produksjon og forbruk, urbanisering, ny teknologi og nye prosesser, energi og styring av global bærekraftighet spesielt, og ikke bare i tilknytning til bekymring tilknyttet klimaendringer.

ENERGIOMSTILLING

Omstillingen fra fossil energi til nullutslipps energikilder, sett i forhold til karbonfangst og brukerstrategier, synes å være den aktuelle løsningen for å redusere det globale utslippet av klimagasser. Karbonfrie energikilder må være tilgjengelige på riktig tidspunkt og på rett sted, gjennom en effektiv og rimelig energilagring, så vel som intelligent styring og distribusjonssystemer.

Generelt bør konsepter tilknyttet befolkningens omstillingsevne/økonomiske behov og forbruksvaner, ses ut fra perspektivet om en raskere energiomstilling.

SAMFUNNSENDRINGER FORÅRSAKET AV MILJØPROBLEMER

I møte med utfordringer tilknyttet miljøet, tilpasser vi økonomien vår, vi anerkjenner samfunnssystem og pågående endringer, noe som utgjør utfordringer for våre kontemporære samfunn.

Humaniora og sosialvitenskapen må legge til rette for en bedre forståelse av disse elementene, samt forberede oss på de implikasjonene i samfunnsendringene som er studert i de tre foregående temaene. Forskningsarbeid innenfor feltene juss, statsvitenskap, økonomi, sosiologi og psykologi, men også filosofi må forventes.

ONE HEALTH

”One Health”-konseptet fremmer en integrert, systemisk tilnærming til helse for både mennesker, dyr og økosystemer på lokalt, nasjonalt og globalt nivå. En slik tilnærming gjør det mulig å få en bedre forståelse av årsaker og konsekvenser av måten våre samfunn fungerer og utvikler seg på (med tanke på demografi, mobilitet, økonomiske betingelser, livsstil, velferd og offentlig helse osv.), globale miljøendringer, inkludert klimaforandringer samt erosjon av biomangfoldet, så vel som økningen av oppvoksende sykdommer.

På den måten vil dette kunne være en ledesnor for politiske ledere når det kommer til forebyggende helsetiltak eller innovasjon i en endret økonomisk og sosio-kulturell kontekst. Målet er også å få et holistisk syn på helse, miljøhåndtering og press på biomangfoldet for bedre å kunne forebygge og reagere på utbredelse av sykdommer og fare for pandemier.

KONTAKTINFORMASJON

Har du spørsmål? Ved å skrive til oss på mopga@campusfrance.org. vil du få et personlig svar. Vi gjør vårt beste for å svare så raskt som mulig.

Ønsker du å holdes informert om forslag tilknyttet Make our Planet Great Again- initiativet? Hvis du vil stå på mailinglisten vår, kan du sende en melding til infomopga@campusfrance.org