Étudiants, Chercheurs
Pays concerné(s)
France

Det er har mange forskjellige løsninger for å finne bolig til oppholdet ditt. Du kan velge mellom offentlige eller privateide bygninger, studentboliger, leilighet du disponerer alene eller i fellesskap med andre studenter, du kan bo med en familie, eller en lokal beboer. Ikke la panikken ta deg!

Her finner du en oversikt over de forskjellige boløsningene som er tilgjengelige for studenter i Frankrike.

Hvor skal du bo?

Samme hvilken løsning du ender opp med, er rådet å starte boligjakten så snart som mulig. Vær ikke redd for å reservere et sted, selv for et kortere tidsrom, slik at du har et sted å sove og oppbevare tingene dine når du kommer. På den måten får du tid til å gå grundigere til verks for å finne et permanent sted. Og glem ikke å be personalet ved lærestedet om de kan bistå deg. Noen undervisningssteder har tilgjengelige boliger eller et system hvor de setter studentene i kontakt med boligtilbydere.

For å gjøre letingen litt enklere, starter vi med å skille mellom de to vanligste boløsninger for studenter i Frankrike:

-          Studentboliger og hosteller: Boliger som er tiltenkt studenter eller unge mennesker har en rekke fordeler: lav leie, møblerte rom, i tillegg til det sosiale livet som følger med – alt verdifullt.

-          Rom og leiligheter som leies ut på eiendomsmarkedet: Via en megler eller direkte gjennom en boligeier. Mange av de som velger denne løsningen, deler plass med andre studenter eller leier et rom i en privat leilighet.

*Med unntak av CROUS (når det gjelder bolig til mottakere av fransk statsstipend), har ikke Campus France noe samarbeid med tilbydere av studentboliger eller lignende tjenester. De boligformene som nevnes i denne veiledningen er kun nevnt for å hjelpe deg i jakten på bolig.

 

STUDENTBOLIGER OG HOSTELLER

Studenthjem administrert av CROUS: Studenthjem som administreres av Frankrikes regionalkontor for studenttjenester, kjent som CROUS (Centre régionaux des oeuvres universitaires et scolaires) eies av staten, og mottar subsidier fra den franske regjeringen. CROUS-bygningene er ofte det første valget for mange studenter på grunn av fordelene de har : den månedlige leien er lav (450 euro i Paris; 350 euro i gjennomsnitt ellers i Frankrike) og leietakerne kan søke om støtte fra CAF (støtteordninger til familier), byggene ligger i kort avstand fra campus, i tillegg til at man har man utallige muligheter for sosialt samvær med andre studenter. Den eneste ulempen med CROUS sine boligtilbud, at det er vanskelig å få tak i ettersom etterspørselen er stor.

Slik søker du på et rom i et av CROUS studenthjem: Søknadsprosessen for internasjonale studenter varierer ettersom de deltar i et formelt utvekslingsprogram eller om det gjelder et privat initiativ.

Privat initativ: for å søke om plass i et av CROUS’ studenthjem, må internasjonale studenter gå direkte via plattformen trouverunlogement.lecrous.fr fra og med 9. juli 2021. Du finner all informasjonen du for å velge din boløsning i et CROUS studenthjem.

Studenter som deltar i et formelt utvekslingsprogram eller Erasmus+: det er kontoret for internasjonale tjenester på ditt vertsetablissement som tar hånd om booking av bolig, og som gir informasjon om hvilke prosedyrer som skal følges.

Stipendiater som administreres av Campus France: Campus France tar hånd om booking og sender deg prosedyrene som må følges.I disse to siste tilfellene er det ikke nødvendig å ta direkte kontakt med CROUS.

  • Du kan ta kontakt med ditt vertsetablissement for å spørre om de har en avtale med CROUS om bosetting.
  • Lokaviz har en oversikt over alle disponible enheter i CROUS-hjemmene, så vel som rom hos private eiere. Det er gratis å få tilgang til oversikten over ledige boenheter. Alle boenhetene som står på listen har fått Lokaviz-labelen slik at studentene kan være sikre på at de leier en anstendig bopel.

Studenthjem som eies og administreres av private selskap: Studentboliger som eies og administreres av private eiere, er også et godt alternativ hvis du ikke kan få et rom gjennom CROUS. Leien er ofte høyere enn i CROUS’ bygninger, men de kan konkurrere med andre former for studentbolig. Fordelene i hverdagen er mange, sosialt liv, møblerte rom, internett, sportsaktiviteter, vaskeri osv.

For å få en idé om hva man kan forvente i private studenthjem, kan du sjekke disse nettsidene: PARME, UXCO , Les Estudines, NEXITY Studéa, Fac-Habitat, Cardinal Campus, NéoresidKley, Student Factory.

Hosteller for studenter og ungdom: De fleste hosteller tilbyr husrom for unge mennesker mellom 18 og 25 og er som regel administrert av non-profit organisasjoner (ofte religiøse). Noen av dem er enten for menn eller kvinner, mens andre tar imot begge kjønn. Ofte er det unge arbeidstakere som prioriteres (lærlinger, jobb i kombinasjon med studier, eller praktisk opplæring), eller til studenter som er i praksis. Du kan imidlertid søke selv om du ”bare er student”. Rommene er rimeligere enn i private studenthjem. Regn med å betale rundt 600 euro i Paris, og 400 euro ellers i Frankrike. Noen av hostellene tilbyr måltidsløsninger.

Ta en titt på nettsidene til national union of student houses..

 

BOLIG PÅ DET PRIVATE EIENDOMSMARKEDET

Kanskje ønsker du å henvende deg til en eiendomsmegler eller en privat huseier? Du kan leie en leilighet kun til deg selv, eller finne et rom i en leilighet eller et hus.

Private leiligheter og kollektiv: Mange studenter velger å leie en leilighet. De som ønsker å bo alene velger vanligvis et såkalt studio. Prisene er de som gjelder på det åpne eiendomsmarkedet. Du kan forvente å betale minst 800 euro i Paris og 400 euro ellers i Frankrike.

For å finne leiligheter som tilbys av eiendomsmeglere, kan du sjekke Se Loger eller Lodgis for Paris. For å leie fra en privat huseier (uten å gå via en megler), kan du sjekke annonsene på De Particulier à Particulier og Le Bon Coin.

Mange studenter velger å leie større leiligheter og dele dem med andre, en praksis som er kjent under navnet kollektiv leie (”colocation”). Når man deler leien vil leietakerne dele husleien mellom seg, og det samme gjøres med utgifter til strøm, gass, internett og teletjenester.

Kollektiv annonseres på flere nettsider, sjekk disse: appartager, roomlala, immojeune og la carte des colocs.

Bo hos en familie eller en eldre person: Internasjonale studenter som ønsker å forbedre språket velger ofte å bo sammen med en fransk familie. Det er en praktisk og økonomisk løsning: Du vil få ditt eget rom i huset eller leiligheten, samtidig som du tar del i dagliglivet og kan nyte godt av komforten og fasilitetene i et permanent hjem. Noen familier tilbyr til og med studentene redusert husleie mot tjenester som barnepass, hjelp til husarbeid eller språkopplæring.

Les mer på CoHomly eller  spesifikt for Paris; FranceStay.

Kanskje vurderer du også å bo hos en person av en annen generasjon. En samfunnsnyttig løsning hvor studenter ønsker å bo hos en person av den eldre garde som tilbyr et rom i huset mot betryggende tilstedeværelse av en student, særlig på kveldstid og natt. Leien er rimelig og av og til gratis.

Les mer på non-profit nettverket  Ensemble 2 générations og på nettverket Réseau CoSi, hvor COSi står for flergenerasjonelt  samboerskap for felles nytte.

 

BOLIG: SLIK LYKKES DU MED AVTALEN

Sørg for å ha all dokumentasjon: Listen av dokumenter du trenger avhenger av hvilken boligtype du velger, i tillegg til huseiers krav, men vanligvis bør du være forberedt på å ha kopier av følgende dokumenter:

  • ID-kort
  • Oppholdstillatelse (for eksempel VLS-TS) hvis du er i Frankrike med non-resident visa
  • Studentkortet og bevis på neste års registrering ved studiestedet
  • Brev fra garantist og dokumentasjon på vedkommendes identitet

Finne en garantist: En garantist er en person som stiller sikkerhet på dine vegne, det betyr en person som er villig til å betale din leie hvis du ikke lenger skulle være i stand til det. I Frankrike må så og si enhver person som ønsker å leie en leilighet, enten du er fransk eller utenlandsk, ha en person som garanterer for dem.

Garantisten må være fransk. Hvis du ikke har en garantist, finnes det andre løsninger takket være VISALE-systemet, som sørger for betalingsgaranti for husleien hvis du leier en leilighet eller et rom i et studenthjem. Vi anbefaler deg å starte med VISALE-prosessen så raskt som mulig - og før du kommer til Frankrike. Du trenger ikke ha fått noen adresse i Frankrike for å få en godkjenning fra VISALE  (kalt ”VISALE-visa”).

Garant Me er et alternativ for dem som ikke kvalifiserer for VISALE, eller hvor huseier ikke godtar denne løsningen.

Slik leser du boligannonser: Antall rom som oppgis i annonsen refererer til antall oppholdsrom, (som f.eks soverom, stue, spisestue) og inkluderer ikke kjøkken, bad eller ganger. For eksempel betyr deux pièces at boenheten har et soverom og en stue, i tillegg til kjøkken og baderom.

Her finnes du noen av de vanligste setningene og forkortelsene:

  • Studio: ett rom med tekjøkken (kitchenette).
  • T2 eller F2: deux pièces, som betyr et soverom og en stue, så vel som kjøkken og bad.
  • T3 eller F3: trois pièces – en treroms leilighet (vanligvis 2 soverom)
  • SdB: baderom med badekar
  • Salle d’eau: baderom med dusj
  • Appt: Leilighet
  • RdC: grunnplan, første etasje
  • Asc:: heis
  • TBE: svært god stand
  • CC: fellesutgifter inkludert. ”Fellesutgifter” dekker vedlikehold av bygget (uteområder, grunn, fellesareal) i tillegg til fellestjenester (for eksempel søppeltømming).

Noen tipsIkke vent til du kommer til Frankrike for å se etter bolig. Send søknaden fra der du er, enten det gjelder et rom i regi av CROUS, et hostel eller et privat hjem.

Vær obs på leiepriser som er for gode til å være sanne. I Paris må du regne med å betale 400 euro pr. måned for et rom som administreres av CROUS og minst 800 euro for et studio på det private markedet. For andre byer kan du i gjennomsnitt halvere disse tallene. I de fleste tilfeller vil du også kunne få noe hjelp fra CAF (støtteordninger til familier) til å betale husleien.

  • Se etter møblerte boliger, så slipper du flytteutgifter.
  • Send aldri penger fra hjemstedet før du har undertegnet leieavtalen og snakket direkte med enten huseier eller megler.
  • Unngå å betale husleie på forskudd.
  • Sjekk også ut Lokaviz, en klareringssentral for studentboliger i Frankrike. På nettstedet kan du finne liste over ledige boenheter i studenthjem og private hjem.

 

INNFLYTTING

Undertegne leiekontrakt eller avtale: Livet i din nye bopel begynner når du og huseier undertegner en leiekontrakt eller avtale, en såkalt bail eller contrat de location- hvor rammene for bruken av leiligheten er implementert. Følgende elementer finnes i leieavtalen: 

  • Hva husleie og fellesutgifter beløper seg til (hvis fellesutgifter tas med).
  • Størrelsen på depositumet. Depositumet er et beløp huseier kan kreve innbetalt på forskudd for å dekke skader på boligen som måtte oppstå i løpet av leieforholdet. Vanligvis utgjør depositumet en måneds leie (iht. loven kan det være høyere). Depositumet skal tilbakebetales til deg ved fraflytting, hvis boligen er i samme stand som da du flyttet inn.
  • Oppsigelsesperiode. Hvis du bestemmer deg for å flytte fra boligen, må du gjøre huseier oppmerksom på dette – og vanligvis en måned i forkant. Eksempelvis må du senest gi beskjed til huseier 1. juni hvis du planlegger å flytte 1 juli. Oppsigelsen må sendes rekommandert mot signatur fra mottaker.

Du må være forberedt på å betale første månedsleie samt depositum når du undertegner leieavtalen.

Enighet om boligens tilstand: Nå som du har undertegnet leieavtalen, er det kun en etappe som gjenstår før du får nøklene. Du og huseier må gå over og sjekke boligens tilstand i fellesskap. Denne svært viktige etappen sikrer at du og huseier er enige om hvilken tilstand leiligheten er i på det tidspunktet du overtar den. Sammen skal dere inspisere hvert rom og føre opp observasjonene dere gjør i et dokument med tittelen ”État des lieux” (tilstandsrapport) som begge undertegner. Den sammen prosessen gjentas når du flytter ut, for å sjekke om det har oppstått skader i løpet av leieperioden.

Forsikring: Du oppfordres på det sterkeste til å tegne en boligforsikring (assurance habitation) for bopelen din. Forsikringen sikrer deg mot uventede hendelser (som vannskade eller tyveri). En slik forsikring kan tegnes via en bank eller et forsikringsselskap. Kostnaden eller premien er proporsjonell med størrelsen på bopelen.

Tjenester (gass og strøm): Hvis du leier en leilighet på det private markedet, vil du selv være ansvarlig for å skaffe deg tilgang på strøm og gass. Det finnes mange tilbydere av energi på det franske markedet. Noen er tradisjonelle leverandører (EDF, ENGIE), mens andre har dukket opp i senere tid etter at det ble åpnet for fri konkurranse (Direct Energie, Total Spring, Eni og Planète Oui, blant flere andre). Ikke nøl med å sammenligne tilbudene deres.

Leier du et rom i et studenthjem, vil trolig strøm og gass være inkludert i leien. I det tilfellet er det ikke nødvendig for deg å kontakte tilbyderne for å motta tjenesten.

Tilskudd fra CAF: Her kommer noen gode nyheter! Du er kanskje kvalifisert til å få subsidiert leien. Hvis det er tilfelle, vil CAF (støtteordninger til familier) bistå med økonomisk støtte fra ett av de to nasjonale programmene (APL, Aide Personnalisée au Logement, eller ALS Allocation de Logement à caractère Social). Mange internasjonale studenter har allerede nytt godt av disse programmene. Hvis du kom til Frankrike på visa, må du være i besittelse av VLS-TS (visa for lengre opphold og oppholdstillatelse) for å kunne få støtte fra CAF.

Alt kan gjøres på nett. Foreta en online simulering for å sjekke om du kan ha rett til støtte, og finne ut hvor mye du kan motta i måneden.

CIUP - Paris internasjonale universitetscampus

Skal du studere i Paris? Da kan du som en 6000 studenter finne sted å bo ved CIUP, som er en stor samling av studentboliger. Boligprisene varierer utfra størrelse, komfort og studentens alder. 

På denne campusen finner du også Norges Hus, Maison de Norvège, hvor studenter og forskjere kan søke om plass å bo. 

Image
ciup