Inspirerende miljø i Toulouse

Étudiants
Pays concerné(s)
Norvège

"Det er så mange muligheter her på INSA, og det liker jeg godt. De ulike spesialiseringene gir et vidt spekter av jobbmuligheter etterpå, sier Andrea Viken Strand. Hun startet på ingeniørutdanningen på INSA Toulouse høsten 2015, på NORGINSA-programmet."

Det er så mange muligheter her på INSA, og det liker jeg godt. De ulike spesialiseringene gir et vidt spekter av jobbmuligheter etterpå, sier Andrea Viken Strand. Hun startet på ingeniørutdanningen på INSA Toulouse høsten 2015, på NORGINSA-programmet.

NORGINSA-programmet ble etablert i 1990 og gir norske studenter mulighet til å ta en femårig Master i teknologi som et tilrettelagt løp ved den anerkjente høgskolen INSA Toulouse. Hovedmålet er å utdanne norske sivilingeniører med gode kunnskaper i fransk språk, kultur og arbeidsmåte.

Hver høst tar INSA Toulouse inn opptil 20 norske studenter som får spesielt tilrettelagt undervisning hele førsteåret, både i fransk og realfag. Andrea Viken Strand startet høsten 2015.

Hvorfor valgte du INSA Toulouse?

– Jeg hadde bestemt for meg å studere i Frankrike, men visste ikke helt hvilken by jeg skulle satse på. Jeg hadde mest lyst til å studere realfag. På en studiemesse fant jeg ut om NORGINSA-ordningen. Det er jeg veldig glad for. For du kommer ikke helt på egenhånd, du får så mye støtte. INSA-ansatte hjelper med bankkonto og alt annet praktisk. Og sted å bo, ikke minst. Jeg har studenthybel her på campus.

Undervisningen går på fransk. Du kunne fransk fra før?

– Ja, fra skolen. Jeg hadde også vært i Frankrike noen ganger, men ikke i Toulouse. Så jeg var bra forberedt.

Er undervisningen annerledes enn i Norge?

– Vi bruker lite lærebøker her, i alle fall foreløpig. Det er viktig å møte opp til timene for å få med seg stoffet. De bruker litt mindre data enn jeg er vant til. Vi jobber mye med oppgaver, og så går vi grundig gjennom oppgavene etterpå, med god oppfølging. Lærerne er ganske nære, vi kan spørre om ting vi lurer på.

Det er mye mer forelesninger enn i Norge. Forelesninger fra 8-9 om morgenen til 5-6 om ettermiddagen er ikke uvanlig. Med to timers lunsj imellom, da går jeg vanligvis hjem på hybelen og lager mat. Vi har obligatorisk gym, en dobbeltime i uka. Nå før jul har det vært mest jogging. Etter jul skal vi teste ut ulike idretter.

Hvordan er det faglige nivået som dere møter?

– Jeg synes det går greit. Vi går jo også ganske grundig gjennom ting.

Du går på første semester nå. Hvordan ser du på studieårene framfor deg?

– Jeg skal i alle fall fullføre bachelorgraden her. Så drar jeg kanskje til et annet sted for å ta mastergraden. Men kanskje tar jeg alle fem årene her. Det er nemlig mulig å ta en dobbel grad her. Jeg kunne tenkt meg å ta master i både byggingeniørfag og arkitektur.

Dette første året er innføring til realfagene. Vi har masse realfag og ser tydeligere hva vi liker og ikke liker. Så velger vi spesialisering etter hvert. Det er et bra opplegg. Vi kan også dra på utveksling til et annet land, det høres jo spennende ut. Og så er det obligatorisk med arbeidspraksis underveis.

Hva driver du på med utenom skole og lesning?

– I helgenene er vi ute på byen og spiser. Ofte er vi sammen da, alle de 13 norske studentene som går i klassen. Vi har veldig bra miljø i klassen.  

Hva synes du om selve byen Toulouse?

– Toulouse kalles «den rosa byen», etter fargene på mursteinene i mange av de gamle bygningene i sentrum. Det er en veldig spesiell arkitektur. Hele gamle sentrum er veldig fint. Men foreløpig lever vi litt i en boble her på campus, siden vi bor her også.

Hva er det aller beste med studentlivet på INSA Toulouse?

– Det er deilig å kunne sitte ute i lunsjen med t-skjorte på og sole meg. Jeg er oppvokst i Bergen, så varmere klima var viktig for meg. Jeg liker også den franske kafé- og restaurantkulturen. Her kan vi gå ut og spise på restaurant innimellom, uten at budsjettet sprekker. Det er viktig å ikke bare være på campus hele tiden, men komme seg litt rundt.

Og det verste?

– Det er en del papirarbeid. Men vi får hjelp av lærerne på INSA, så det går greit.

Etter studiene, hva gjør du da?

– Jeg vil jobbe internasjonalt. Kanskje ikke i Norge med én gang. Når jeg er ferdig, snakker jeg flytende norsk, engelsk og fransk. Det kan gi noen muligheter. 

Tekst og foto: Runo Isaksen/SIU